Du er her

Et tilbageblik over 50 år i Vestjyske Folkekor

Lørdag d. 13. marts 2010 afholdt Vestjyske Folkekor sit årlige forårsstævne/ koncert i Spjald kulturhus med 208 sangere som deltagere. - Det blev som sædvanlig en rigtig god dag!

Min mand og jeg deltog i 1960 i et lignende stævne, og det blev siden en tradition for os, at når det blev forår, skulle vi selvfølgelig også til forårsstævne i Vestjyske Folkekor. Vi har derfor en masse gode minder derfra,– og formanden for Vestjyske Folkekor har efterfølgende opfordret os til at fortælle lidt om, hvad der er foregået i VF i de 50 år.

 

Programmet for stævnedagen er stort set forblevet uændret gennem årene: Vi mødes kl. 9 med korprøver fra kl. 9 til 14 (afbrudt af spise/kaffepauser), generalprøve kl. 15 og koncert kl. 16. Senere fællesspisning med sang, musik og dans. Afslutning kl.22. - Et omfattende program, som altid blev – og bliver - gennemført med godt humør og stor entusiasme.

Selve koncerten afholdes således: De enkelt kor, der har lyst, synger hver et par numre. Derefter går alle sangere på podiet og synger det fællesprogram, som vi har indøvet i dagens løb, - så det er et stort kor, som godt kan give et brus af vellyd!

 

Lidt historie. I 1960 var vi også ca. 200 sangere, der deltog i forårsstævnet. Dengang blev koncerterne afholdt i forsamlingshuse rundt omkring i forskellige sogne. På den tid var der 10-12 kor tilmeldt VF, så vidt jeg husker. Men efterhånden voksede interessen for korsang, og stigningen fortsatte til op i 90`erne, hvor vi var over 20 kor - og deltagerne ved forårsstævnerne talte 500 sangere! Ret imponerende!

På grund af det store antal måtte vi så ty til forskellige sportshaller for at kunne være der. Det var jo storslået med det kæmpekor! – men hallerne var nu ikke særlig hyggelige, og akustikken var til tider ret dårlig. For at prøve noget andet holdt vi i 1998 forårsstævne i Herning Kirke(med efterfølgende aftenfest på Hammerum efterskole) Det var jo en flot koncert, men – i sagens natur - temmelig ensidig. De følgende år gik medlemstallet langsomt nedad, så vi igen kunne være i mindre lokaler. For eksempel var vi et par år på Nr. Nissum Seminarium, hvor Erik Sommer, som har været dirigent for os nogle år, var ansat som musiklærer.

Siden den tid har antallet af deltagere stabiliseret sig med omkr.12 kor - og antallet af stævnedeltagere omkring 200. I de sidste år har vi kunnet være i Spjald Kulturhus, som danner de bedste rammer for et sådan stævne. Men måske bliver vi flere i fremtiden? I så fald må vi finde et andet sted at holde koncerter, da Spjald Kulturhus ikke kan rumme flere, end vi er nu..

 

 

Repertoire. Tilbage i 60`erne sang vi i starten kun danske sange. Efterhånden blev repertoiret udvidet til også at omfatte store klassiske værker af Mozart, Bach, Handel, Gade, Grieg o. l. Senere fik vi også mange muntre, rytmiske og jazzprægede ting med, som f.eks. negroe spirituals. Der var også ”Hymn to Freedom”, ”Oh, What a day”, og – ja, man kunne blive ved.. Det kunne godt få hele salen til at gynge med i rytmen! - Også nyere danske tonekunstnere blev repræsenteret med nogle meget smukke værker. Man kunne nævne Sebastian, John Høyby og Benny Andersen! – om det så er Shu-bi-dua har vi prøvet det med! Så det var et meget varieret og spændende repertoire. - Og herligt!

Selvfølgelig var repertoiret også afhængigt af, hvem der var dirigenter for det store fælleskor. Vi har haft i stribevis af fremragende, inspirerende dirigenter. Jeg kunne nævne mange navne, men hylder princippet: Ingen nævnt, ingen glemt!

 

Alt i alt: Der har været bunker af gode oplevelser, dels det hyggelige, kammeratlige samvær og glæden ved at mødes år efter år, dels – og det er det allervigtigste - at føle, hvordan musikken bygges op og formes, alt fra det fineste piano til det store fuldtonende crescendo! Opløftende og berigende!

 

Hermed de bedste sangerhilsner til alle!

Kirsten Østergård Petersen, Herning